" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Ruta dels 8 Pobles

La ruta per la Vall de Gallinera a través dels 8 pobles la començarem en la font de la Mata de Benissili i es finalitzarà en la font de la Mata de Benirrama. Es pot realitzar en ambdues direccions ja que està ben marcada amb panells informatius i senyals.

La Vall de Gallinera es caracteritza pels cirerers que tenyeixen de roig tota la vall i que fan d’aquesta ruta una experiència inoblidable. Mentre travessem el camí des de la font fins a Benissili podem contemplar a la nostra dreta, a la part alta de la muntanya, el castell d’Al-Azraq, conegut pel nom de castell d’Alcalà o de Benissili, un dels grans llegats moriscs que encara romanen a la vall, vestigi d’una herència cultural i patrimonial encara present i que al llarg d’aquest meravellós camí el visitant pot contemplar. Com també el despoblat morisc de la Solaneta, també en aquest tram.

Alguna ombra de figuera ens podrà donar treva de calor pel camí asfaltat fins a Alpatró. No obstant açò, és el xicotet llogaret de Llombai l’element més característic d’aquest tram, el més xicotet dels pobles de la vall, antany abandonat i ara pel seu semblant restaurat, que amaga grans secrets i històries que els habitants de la vall expliquen en veu baixa.

En arribar a Alpatró, podrem refrescar-nos en alguna de les seues fonts, doncs l’aigua és la vertadera articuladora d’aquesta vall i la que ha fet amb l’esdevenir dels anys que posseïsca tan il•lustres formes i embriagadors colors. La font Vella o la font de l’Orenga són algunes mostres.

Durant el següent tram, les nostres cames sentiran en major grau les pendents que el riu Gallinera ha anat formant amb els anys, però una mirada al capdavant, i la penya Foradà ens retornarà les forces necessàries per a arribar a La Carroja, on depenent de l’època de l’any el caminant podrà refrescar-se en la seua piscina, o simplement amb les vistes cap al mar Mediterrani que ja s’intueix en l’horitzó.

Travessant el rosa que ens deixa l’herba de Sant Jordi a la primavera, o el groc sec del panical, a traves de les ombres dels cirerers o garrofers, arribarem als pobles germans de Benitaia i Benissivà, on l’església de Sant Miquel Arcàngel ens donarà la benvinguda fins que seguim el camí cap a Benialí.

En l’últim tram, cap al poble de Benirrama ens trobarem amb el despoblat morisc de l’Alcudia, i després de passar l’últim poble, serà el despoblat de Benimarsoc el que ens acomiadarà abans de finalitzar la ruta en la font de la Mata de Benirrama.

Una vertadera ruta per la història, per la cultura i per la naturalesa, que qualsevol amant del bon caminar no pot deixar passar.