" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Famorca – Mallà del Llop

L’inici de la ruta es troba a Famorca, la pujada al cim de la Mallà del Llop situat en la serra de Serrella, està marcada amb pintura blanca i groga. El traçat de la senda és evident encara que hi haja zones que no estiguen marcades.

Famorca és un xicotet poble de muntanya situat en l’interior de la província d’Alacant que fa de límit entre les comarques de El Comtat i la Marina Alta. El municipi és un dels què menys població posseïx ja que compta amb 60 habitants escasos. L’economia local es basa principalment en l’agricultura de secà, amb el cultiu de l’oliva i l’ametla, i en menor grau altres fruiters com la pomera, la perera o el cirerer. Per la seua ubicació geogràfica sol garantir la neu pràcticament tots els anys.

Una vegada que arribem a Famorca deixarem el cotxe en una xicoteta esplanada amb arbres que hi ha a l’entrada del poble, al costat del poliesportiu municipal. Junt amb l’esplanada ix una pista que té en el seu inici un panell del PR.CV. 168, pujarem per aquesta pista i a uns 400 metres aproximadament arribarem a una corba que gira a l’esquerra. En la mateixa corba, a la dreta, comença una xicoteta senda que pren direcció sud i uns 300 metres més avant aquesta senda passa junt amb una carretera deixant-la a l’esquerra. Ací comença realment la senda de pujada cap al cim de la Mallà del Llop, vos advertim de que la pujada és prou dura i que des del principi la senda ja presenta uns pendents prou acusats, per tant, el que farem serà agafar un ritme adequat per a la pujada i així poder administrar forçes per a tot el recorregut. Des d’ací la senda travessa un barranc i comença a pujar per la vessant de la muntanya. Durant aquest tram de recorregut podrem observar diverses casetes que canalitzen l’aigua arreplegada més amunt en una presa d’aigua, junt amb la presa d’aigua hi ha una xicoteta font. Continuarem la ruta per darrere de la presa d’aigua pujant fins a una cava que es troba en bon estat de conservació, testimoni de l’antiga industria del gel que hi havia en la zona. Aquest primer tram de l’excursió el podrem realitzar en una hora i mitja sense cap problema.

Des de la cava seguirem en direcció est per a pujar a un tossal, des d’ací tornarem a trobar traça evident de senda que ens portarà fins a un altre tossal, des d’aquest últim podrem contemplar unes vistes privilegiades del cridaner barranc de La Canal. A partir d’ací pugem el cordal, on la senda es perd un poc, des del cordal farem una parada per a acostar-nos a un alt des d’on tenim millor perspectiva per a observar amb deteniment l’extraordinari paisatge que ens ofereix el barranc de La Canal. Des del cordal arribarem al cim de la Mallà del Llop (1.360 m.) amb prou facilitat, des del cim podem veure Aitana per el sud, el Plà de la Casa per l’oest, la Xortà per l’est i la Safor per el nord. Aquest tram del recorregut el podrem fer en una hora més o menys.

Deixarem el cim de la Mallà del Llop i continuarem per el cordal en direcció oest, arribarem a un alt amb un molló de pedres, el pic de Serrella (que no hem de confondre amb l’alt de la Serrella). En aquest punt podrem veure els murs calcaris del Plà de la Casa amb el Montcabrer de fons. En el pic de Serrella girarem a la dreta per a baixar a un tossal, i en el tossal tornarem a girar a l’esquerra per a baixar per una senda amb un traçat prou evident que ens porta de tornada a la presa d’aigua. Aquest tram el podem realitzar perfectament en uns 45 min.

Des d’aquest punt baixarem per el camí que hem utilitzat per a la pujada tornant a passar per totes les casetes d’aigua fins a arribar a Famorca on finalitza la nostra excursió.