" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Benasau-Recingle Alt de Serrella

SerrellaAnem a pegar una volta per la serra de Serrella. La Serrella és, probablement, una de les serres més precioses del nostre entorn. És també una de les menys conegudes, i, de vegades, no puc resistir la temptació de pensar que hi ha una relació entre aquestes dos qualitats que fan que aquesta serra tinga un encant místic. Des dels seus cims podrem contemplar els seus dos vessants, el sud cau fins als 300 m. cap a la Vall de Guadalest on trobarem pobles mítics que val la pena conèixer (Guadalest, Benimantell, Beniardà, Benifato, Confrides …) i el vessant nord, que cau fins als 600 m., fascinant, adornat per aquestes estranyes formacions càrstiques conegudes com “Els Frares “. Per aquesta vessant trobarem pobles com Quatretondeta, Fageca o Famorca, que encara conserven la seua estructura primigènia. A més de l’espectacular bellesa natural i cultural que posseïx aquesta zona, no hem de passar per alt la seua cuina tradicional (olleta, pilotes embolicades en col, pericana, l’herbero, en fi …). Tot això fa que aquesta meravellosa zona tinga un valor muntanyenc difícil d’aconseguir en el nostre àmbit.

Aquesta vegada anem a fer una excursió per la zona menys transitada de la Serrella, la seua vessant oest, seguint parcialment el recorregut del PR-CV 23 per pistes forestals i senders no massa senyalitzats amb marques blanques i grogues però prou evidents.

De camí al RecingleComençarem la nostra excursió a Benasau, un encantador poble de muntanya de la comarca del Comtat a l’interior de la província d’Alacant. Un cop arribats al poble deixarem els cotxes a prop del restaurant Serrella on començarà la ruta. Al costat del restaurant trobarem el panell informatiu del PR-CV 23, iniciarem el nostre camí per una carretereta que porta a les petites explotacions agràries del poble. Entre ametlers i oliveres passarem pel calvari, seguirem per la pista asfaltada fins arribar a un encreuament en el qual agafarem el camí de la dreta. A partir d’ara seguim la pista principal que més endavant es convertirà en una pista de terra. Seguim per la pista forestal i a mesura que ens endinsem al cor verd de la serra el camí va agafant pendent, però tranquils, no us preocupeu, doncs al vostre ritme i sense presses us fareu fàcilment amb ell. D’aquesta manera podreu gaudir de l’immens pinar que us va envoltant a mesura que aneu ascendint i de les magnífiques vistes que la Serrella ofereix. Seguint el camí i sense possibilitat de pèrdua arribarem a l’encreuament per la pista que puja des del port de Confrides. Continuem en continu ascens passant per un dipòsit d’aigua, passat el dipòsit girarem a l’esquerra, seguim per un agradable camí entre pins fins arribar per fi al Recingle Alt (1359 m.). En el vèrtex geodèsic ens trobarem amb una caseta de vigilància forestal. Des d’ací tindrem unes panoràmiques precioses; l’extens paisatge agrari del Comtat, la rotunda Aitana, el Montcabrer i Benicadell ens envolten deixant magnífiques vistes al nostre abast.

Morro de SerrellaDesprés de la parada per agafar forces baixem del cim i continuem per la pista forestal cap a l’oest, seguim el camí una altra vegada envoltat per un bell pinar fins que la pista s’acaba en un sender que baixa per la carena de la serra. Ací comença la nostra xicoteta “aventura”, en aquest tram de la ruta anirem descendint un tram de rocam molt bonic, no és perillós però anirem amb compte seguint el camí que se’ns presenta de forma evident. Acabat el tram de rocam torna a aparèixer el sender, seguim per ell fins arribar a un encreuament, ens podem desviar una mica del camí per dirigir-nos al Morro de Serrella i contemplar les vistes i el paisatge que ens ofereix. De retorn a l’encreuament, seguirem el camí per la zona d’ombria passant algun tram de pedrera fins als bancals del Molló. Quan arribem als bancals girem a l’esquerra fins localitzar una pista per la qual baixarem de tornada a Benasau donant així per finalitzada la nostra excursió.