" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Banyeres – La Blasca

L’inici de la nostra excursió el tenim al Molí de l’Ombria, a la localitat de Banyeres de Mariola, un bell paratge al costat del riu Vinalopó on es troben les ruïnes d’un vell molí paperer a més d’una àrea recreativa amb zona d’acampada. Serà un recorregut circular per pistes i senders per pujar a La Blasca des de el Molí de l’Ombria, hi ha pals de senyalització i senyals blanques i grogues. La Blasca es troba a la serra de Fontanella, una prolongació de la serra de Mariola.

Banyeres de Mariola és un municipi situat al nord de la província d’Alacant a la comarca de l’Alcoià. És una localitat fonamentalment industrial, fins a principis del s. XX el desnivell del riu Vinalopó es va utilitzar com a força motriu per als molins de farina que després van passar a ser fàbriques de paper. Aquests edificis, ara en ruïnes, encara flanquegen el curs del riu. Quan el sector paperer va entrar en crisi la indústria es va reconvertir cap als cartrons. Actualment, és el sector tèxtil el que predomina, a més, la seua proximitat al denominat “Vall del Joguet” també ha propiciat fàbriques de joguets i plàstics. També l’agricultura ocupa part de la població, predominen els cereals i el gira-sol, així com l’olivera, l’oli és el principal producte agrícola de la localitat. D’altra banda posseïx un castell d’origen àrab que presideix la població assentat en el turó de l’Àguila, declarat com BIC.

Quan arribem a Banyeres ens dirigirem cap a l’àrea recreativa del Molí de l’Ombria on podrem deixar el cotxe. Ens arrimarem al panell informatiu de la ruta i des d’ací començarem la nostra excursió. Caminem al costat del llit del riu seguint la indicació del pal que ens dirigeix cap a La Blasca, creuem el riu per un xicotet pont enllaçant amb el PR-CV 35. Després d’una curta pujada ens creuarem amb un camí que coincideix amb el PR-CV 4, nosaltres seguirem per un nou camí a la nostra esquerra endinsant-nos en un dens pinar. En aquest punt podrem observar un magnífic paisatge, una vall que s’emmarca entre la serra d’Onil per el sud i la de Fontanella al nord. Seguirem el nostre camí per pista ascendint per un frondós pinar i uns bancals escalonats d’oliveres i ametlers portant-nos cap a la serra de Fontanella. Arribarem a les ruïnes d’un mas que ens deixarà veure el cim de La Blasca. Poc després passarem prop d’un vell forn de calç de construcció tradicional on antigament es coïa la pedra per a l’obtenció de la calç o el guix, presenta restes d’una estructura cilíndrica, que, com era habitual en aquests tipus de forns moriscos, estava encastada en un marge presentant una obertura al costat del camí que era la boca del forn. A pocs metres del forn trobarem un pal de senyalització que ens indica la pujada al cim de La Blasca, abandonarem el camí girant a la nostra dreta per un ample i pedregós sender que ens conduirà fins a un coll, la pujada és dura, així que amb tranquil·litat i adequant el ritme a la pujada la podrem realitzar sense problema. Arribats al coll, hi ha un pal que ens indica el sender a seguir per arribar al cim, quan arribem al vèrtex geodèsic (1.120 m.) podrem gaudir d’un panorama magnífic amb una immensitat verda en totes direccions, destacant el Montcabrer al nord. Des del Molí de l’Ombria fins al cim de La Blasca tardarem dos hores més o menys.

De tornada al coll continuarem la nostra excursió per el vessant nord de la serra on podrem observar boscos d’alzines i coscolls. D’aquesta manera arribarem al Mas del Perolit, mostra de les construccions rurals tradicionals. Des d’aquest punt, seguirem per un camí ample direcció nord-est des d’on divisarem Banyeres. Continuant el camí per la dreta i paral·lel al riu, entre camps de cultiu, podrem apreciar en el seu marge esquerra les restes de les importants fàbriques que en el seu dia van ser el Molí del Pont i el Molí del Sol, destacant les singulars construccions de les seues xemeneies, conjunt arquitectònic protegit. Després de travessar el riu per un pont arribarem de nou al Molí de l’ombria, lloc on vam iniciar la nostra excursió. Aquesta part del recorregut la podrem fer en una hora i mitja sense problemes.