" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

L’Eixarc

L’inici de l’excursió el trobem al Mas Ull de Canals, formant part del mateix edifici trobem el centre d’interpretació de la Serra de Mariola. Es tracta d’una exposició interactiva, amb panells informatius i activitats sobre els diferents aspectes del Parc Natural de la Serra de Mariola que permeten al visitant obtenir més coneixements sobre el mateix. Farem un recorregut circular a través de pista i sender senyalitzat amb inici i fi al Mas Ull de Canals, hi ha pals de senyalització i pintura blanca i groga. Aquesta és una excursió perfecta per poder contemplar tot el patrimoni que amaga el cor de la serra de Mariola i les “antigues” activitats productives que avui dia perduren.

Des del Mas Ull de Canals agafarem la pista forestal direcció sud, en el pròxim encreuament agafarem el camí de l’esquerra, una pista ampla coneguda com el Camí de la Borrera. Seguint aquesta pista arribarem als molins de Dalt i de Baix, antics edificis fabrils situats al costat del riu Vinalopó i que popularment són coneguts com Fàbrica de Blanes.Fàbrica de Blanes

A continuació, seguirem per la mateixa pista i ens trobarem amb les ruïnes de l’antic Castell del Vinalopó i el Mas l’Altet de Mariola. Seguint el camí, més endavant ens trobarem amb una àmplia vall on podrem observar extensos camps de conreu, al nostre pas apareixeran les ermites de Guilella la Nova i Guilella la Vella. Arribats a un encreuament anirem cap a la dreta en direcció la Font Freda, lloc on podem fer un descans i refrescar-nos. Després del descans seguirem en continu ascens fins arribar a un altre encreuament, agafarem un sender que es desvia a la dreta que ens porta a l’Alt de l’Eixarc (1.093 m.), des del vèrtex geodèsic podrem contemplar la panoràmica que ens ofereix el cim del magnífic paisatge de la serra de Mariola, des d’ací podem observar les muntanyes de la Blasca i el Montcabrer.L'Eixarc

De retorn a l’encreuament, ara agafarem el camí de l’esquerra per el qual vorejarem uns extensos camps de cultiu. Arribarem a la tanca metàl·lica del Mas del Buixcarró, seguim per la pista passant al costat d’una bassa circular per a extinció d’incendis fins arribar al Sotarroni. Arribats a aquest punt de l’excursió, haurem de seguir per la carretera en direcció a Banyeres seguint la tanca metàl·lica del Buixcarró, fins que a la dreta apareixerà un xicotet sender que s’endinsa per un barranc. Prendrem el sender travessant el barranc Ull de Canals en un atractiu recorregut. Al final del barranc ens trobarem amb la Penya Roja i en la seua base s’obre una concavitat en la qual podrem observar unes pintures rupestres.

La Penya Roja

Seguirem per el sender que ens porta a la pista en la qual hem començat la ruta arribant de nou al Mas Ull de Canals, donant així per finalitzada l’excursió.