" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

El Castellet

La pujada a la penya del Castellet és un itinerari còmode i prou transitat, alterna trams preciosos de senda amb pistes forestals. Té com a principal atractiu les runes de la fortalesa enclavada en un paratge privilegiat des d’on gaudirem d’una quietud i vistes encisadores. L’itinerari recomanat segueix durant tota l’ascensió el sender PR-V 149 però ben prompte ens desviarem de la ruta marcada, i descendirem per un camí poc conegut però molt bonic. Es tracta d’una ruta senzilla, apta per a tot tipus de caminants, i, definitivament imprescindible si voleu conèixer la serra de la Xortà.

DSCN0250

A l’eixida de Castell de Castells hi trobarem un encreuament on naix la carretera cap a Tàrbena (CV-752), allí a la mateixa vora esquerra de la carretera es troba la font de la Bóta, lloc des d’on començarem aquesta excursió. Des d’ací caminem un xicotet tram per la carretera en direcció a Tàrbena, el primer camí que trobarem a mà dreta porta al poliesportiu del poble, nosaltres agafarem el segon que ens porta per la partida de les Fonts fins l’àrea recreativa i d’acampada el Castellet. Creuem la zona d’acampada per la part dreta i continuem per la pista, pugem una mica, i poc després el ramal que apareix a mà esquerra, ben senyalitzat amb marques blanques i grogues del PR que ens condueix a la senda del Castellet, antic camí de Castell de Castells a Beniardà.

Després d’una agradable ascensió, la senda desemboca en una pista forestal que travessa bona part de la Serrella. Ara el que hem de fer es agafar aquesta pista a mà esquerra i planejar fins que arribem a una bifurcació. A la bifurcació trobarem un camí que puja a mà dreta, l’agafem i continuem per aquest acollidor camí fins arribar al Portet del Castellet, un coll on s’uneixen els camins de Beniardà a Castell de Castells i de la Xortà a la Serrella. Des del Portet del Castellet cal agafar el camí de la nostra dreta que ens portarà a l’antiga fortalesa, en aquest tram el trajecte s’empina prou així que amb calma i un ritme adequat per a la pujada farem camí sense problema. Rodejarem en part la penya tallada a plom fins que arribem al punt més elevat de la pista forestal.

DSCN0255

Deixem la pista a mà esquerra a través d’un caminet ben marcat fins arribar al cim d’aquesta formidable talaia. Aquest castell controlava la unió de les valls de Castells i Guadalest, format per dos recintes, compta amb una torre quadrangular amb un aljub i restes de muralles. Era un dels castells majors anomenat al pacte del Pouet propietat d’Al-Azraq. Però més espectacular encara que les runes són les vistes, fantàstiques: al nord la vall de Pop i Castell de Castells amb la serra d’Alfaro, la Safor i el Mondúver al fons; al sud l’embassament de Guadalest, l’Aitana i el Puig Campana; a l’est la penya de la Xortà i a l’oest l’espectacular canal de la Mallà del Llop i Serrella.

Des del Castellet baixem una altra vegada a la pista que havíem deixat, reprenem la pista a mà esquerra i descendim fins arribar a un coll, som al punt més enfonsat del camí, anomenat bancal de l’Aire. Cal fixar-se molt bé ja que l’entrada de la senda per on després baixarem es troba a la nostra dreta, tot just abans que la pista principal torne a pujar cap amunt. En aquest mateix punt agafarem el ramal de l’esquerra per fer un brevíssim trajecte i visitar el corral del Ratllat i la seua era redona. Una volta explorat el corral tornarem a la pista principal.

Una volta a la pista, ara sí que agafem la senda que veurem just enfront per on anem a baixar. Ben prompte se’ns travessarà una pista, el que farem és creuar-la i reprendre la senda que continua. Després d’un agradable descens arribarem al llit del barranc del Runar i des d’ací un camí ens deixarà de nou a la zona d’acampada on refarem el camí del principi de la ruta fins arribar de nou a la font de la Bóta on finalitza aquesta excursió.

Deixa un comentari

*