" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Circular Serra de Bèrnia

Començarem la nostra excursió a Cases de Bèrnia, al terme municipal de Xaló, a les faldes de la serra de Bèrnia. La serra de Bèrnia separa les comarques de la Marina Alta i Baixa, i la seua màxima elevació és el pic de Bèrnia amb 1.128 m. d’altura. Serà una ruta circular per senders amb pujada al pic de Bèrnia, senyalitzats amb pintura blanca i groga i pals de senyalització.

Xaló és un municipi situat al nord est de la província d’Alacant en la comarca de la Marina Alta, a la Vall de Pop. La seua economia es basa principalment de l’agricultura de secà com el cultiu de l’ametler, però especialment del raïm, el producte base per elaborar la famosa mistela de Xaló. Encara que es troba molt a prop dels nuclis costers, ha sabut gestionar molt bé l’arribada del turisme a la zona, sense perdre la base agrícola de la seua economia adaptant-la a la nova situació. A principis de març, en l’època de floració dels ametlers tota la vall adquireix una tonalitat blanca que deixa una imatge d’extraordinària bellesa.

Quan arribem a Xaló tenim que passar el poble i quan veiem una gasolinera prendre una de les primeres desviacions que es dirigeixen cap a la serra, per aquesta carretera arribarem a Cases de Bèrnia, hi ha prou lloc per a aparcar. Trobarem un parell de panells d’informació de les rutes que passen per aquest lloc. Des de Cases de Bèrnia seguim les indicacions del pal de senyalització cap al Forat, comencem caminant per una pista que s’endinsa en l’ombria de la serra fins arribar a la Font de Bèrnia. En la mateixa font la pista es transforma en sender i des d’ací s’inicia la pujada al Forat. El sender no té pèrdua, però vos avisem que es fa un poc més dur a mesura que ens acostem a les parets de la serra. La senda acaba en la boca d’una estreta galeria que travessa la serra des de l’ombria fins la zona de solana. Després de passar la galeria, que no presenta massa dificultat, eixim a un balcó natural que ens ofereix una espectacular vista d’Altea i la Serra Gelada. Des de l’inici de l’excursió fins a aquest punt vindrem a tardar una hora i mitja més o menys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El sender segueix ara per baix de les parets de la cara sud de la serra, perdent altura poc a poc i travessant diverses pedreres. Passarem prop de la Font del Runar, per visitar-la és necessari baixar uns quants metres cap a l’àrea recreativa de la Font de la Barca, després tornem a pujar per seguir per la senda fins arribar al Fort de Bèrnia. Aquest tram de la nostra ruta el podrem fer en una hora sense cap problema. El Fort de Bèrnia es va construir amb la finalitat de prevenir les revoltes dels moriscos i defensar la costa dels sobtats atacs dels pirates berberiscos, quedant hui de testimoni les ruïnes que ací s’alçen.

Des d’aquest punt començarem a ascendir cap a les parets de la serra que tenim davant, seguint les marques de pintura i els mollons. Pujarem per una cornisa i després girarem a la dreta per a trepar per la cresta fins arribar al cim, per facilitar la pujada ens podem ajudar d’un agafador de metall a la zona que presenta més dificultat de la cresta. El camí de tornada al Fort de Bèrnia ho farem per el mateix que hem utilitzat per a la pujada al cim. Cal calcular que des del Fort fins al cim de Bèrnia tardarem uns 45 minuts per a l’ascens i una mitja hora per al descens.

Una volta de tornada al Fort seguim el sender passant per un tossal entre Bèrnia i el Morro de l’Aspre, envoltant la serra anem descendint progressivament de tornada a Cases de Bèrnia on finalitza la nostra excursió.