" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Port d’Albaida – Benicadell

Començarem l’excursió en el Port d’Albaida al què arribem per la N-340, entre les poblacions de Muro i Albaida direcció València. Una vegada passat el port, agafem la primera sortida a la dreta i seguint la carretera trobarem a la boca del barranc de Fontanars lloc per deixar el cotxe al costat de dos panells amb informació de les diferents rutes que es poden realitzar per la zona. La pujada al Benicadell des del port d’Albaida la farem a través de senders senyalitzats amb pintura blanca i groga a més de trobar pals de senyalització durant el camí.

Cava CarcaixentDes dels panells indicatius prenem el sender que ens porta cap a l’Alt del Benicadell, el camí és prou còmode i va prenent alçada gradualment fins arribar a un pal de senyalització que indica Fontanars d’Albaida. Ací prendrem el camí en direcció la Casa del Sr. Miquel. Seguint per la senda en poc temps arribarem a les ruïnes de les caves de Carcaixent i la Casa del Sr. Miquel. Des d’aquest punt el camí segueix planejant per els alts fins a un encreuament amb el camí que prové de la localitat d’Otos, fàcil d’identificar per estar just baix d’una línia d’alta tensió.

Seguirem en direcció Alt del Benicadell, ara el sender s’introdueix serpentejant per l’ombria, oferint a mesura que anem avançant, unes espectaculars vistes de tota la comarca de la Vall d’Albaida. En aquest tram de l’excursió, en ocasions, el sender presenta alguns passos aeris que no suposen cap dificultat, però que passarem amb precaució. Finalment arribarem a l’enllaç que prové de Gaianes. Més endavant veurem un desviament senyalitzat que ens porta a la cava del Benicadell, val la pena fer-li la visita ja que és una de les poques caves que poden presumir de tindre quasi intacta la seua coberta de pedra, el que li afegeix a la bella construcció un alt valor etnològic.

Cim i cava del BenicadellDesprés de realitzar un descans per refrescar-se, tornem al camí que havíem deixat abans de desviar-se cap a la cava. Poc després de reprendre la marxa ens trobarem amb l’enllaç que ve de Beniatjar, a partir d’aquest punt el sender entra en la part més inclinada de la ruta, així que amb calma i un ritme adequat anirem ascendint per aquest tram zigzaguejant que ens portarà fins al coll del cim. Ara només ens queda l’ascensió al pic del Benicadell, convé dir que aquest últim tram és força aeri i si bé no té cap dificultat tècnica cal anar amb molt de compte. Des del vèrtex geodèsic (1.104 m.) i com a recompensa a l’esforç realitzat, podrem gaudir de les excel·lents vistes que des d’ací contemplem del pantà de Beniarrés, el Montcabrer, Serrella, i si el dia és clar podem arribar a veure Eivissa a l’esquerra del Montgó.

El camí de tornada el farem per la mateixa ruta que hem utilitzat per a l’ascens al Benicadell fins arribar de nou a l’inici de l’excursió, és un recorregut d’anada i tornada.