" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

L’Orxa – La Safor

La serra de la Safor és una zona limítrofa entre les províncies de València i Alacant, entre les seues valls discorre el riu Serpis, i paral·lel al seu curs es troba l’antic traçat del ferrocarril Alcoi-Gandia, el popular “Txitxarra”. A més, la Safor alberga diverses fonts convertides en àrees recreatives i accessibles per pistes forestals. L’excursió té el seu inici a l’Orxa, poble on s’arriba per la CV-701 des de Beniarrés. Anem a fer una ruta circular des de l’Orxa a la Safor, passant per diverses fonts i tornant per l’antic traçat del ferrocarril a través de pistes i senders senyalitzats amb pintura blanca i groga, mollons i pals de senyalització durant el camí.

L’Orxa està situat al nord de la província d’Alacant, en la comarca del Comtat al costat del marge dret del riu Serpis i al cor de la vall de Perputxent. La major part de les seues terres són de secà a causa de l’accidentat relleu que presenta el seu terme, la seua agricultura es basa fonamentalment en oliveres i cirerers. Ametlers, arbres fruiters i tot tipus de cultius d’horta completen la producció agrícola de la població. Una indústria de paper proporcionava llocs de treball a la majoria dels seus habitants, avui, encara xicotetes empreses familiars de timbrats de paper ocupen a gran part de la població.

BorrajaComencem l’excursió a l’altura de les piscines municipals on un panell explicatiu de la ruta ens indica el camí a seguir. Seguirem una pista fins arribar a un mur de pedra que talla el barranc. Una senyal ens indica que hem de baixar al barranc per continuar per un sender per després anar guanyant alçada poc a poc i passar al costat d’una cova que s’utilitzava com a sestador de bestiar. El sender acaba en una pista, continuarem per la dreta, i, seguint la pista arribarem a l’àrea recreativa de la font dels Bassiets. Després de refrescar-se, desfem el camí fins arribar a un sender que ix a la dreta de la pista assenyalat amb un molló, seguint el camí i guanyant alçada progressivament arribarem a la font dels Olbits.

Des de la font pugem els escalons i, sense arribar al final, al costat d’una taula, anirem per la dreta per a seguir el sender que ens portarà al cim de la Safor. A mesura que anem avançant el camí va guanyant pendent, així que amb calma i un ritme adequat per a la pujada podrem continuar sense problemes per un agradable recorregut envoltat de carrasques. Al final arribarem a una depressió on trobarem les restes d’una antiga nevera, la cava de la Safor, junt a ella hi ha un pal que ens indica la pujada al cim. L’ascens és prou pronunciat, així que amb paciència anem pujant poc a poc fins arribar al cim (1.013 m.) i des d’ací podrem contemplar unes magnífiques panoràmiques de la comarca de la Safor i unes bones vistes del Montcabrer o la inconfusible cresta del Benicadell.Orchis olbiensis

Després d’un xicotet descans contemplant les vistes baixem de la Safor a la cava, a uns pocs metres hi ha un mirador natural amb una vista espectacular del circ de la Safor, una impressionant càrstica que val la pena observar i perdre un poc de temps per recrear-se en la seua bellesa i dimensions. Ara tornem de nou a la cava i continuem la ruta pujant a través d’un sender amagat entre arbustos, durant aquesta part del recorregut passarem al costat d’un arc natural de blocs calcaris que han quedat acrobàticament superposats formant un balcó sobre la conca de la Safor. A partir d’ací, i ja en continu descens, el sender ens condueix fins al Camí de l’Orxa, aquest tram de baixada presenta una forta inclinació però sense perill. Quan arribem al Camí de l’Orxa anirem cap a l’esquerra seguint el camí fins a un encreuament senyalitzat que hem de seguir per arribar a la font de la Serquera. Baixem la pista fins a localitzar la desviació que ens porta fins al riu Serpis, la font queda uns metres allunyada de la ruta, però és bon lloc per a fer una parada (encara que quan hi vam estar no hi havia aigua…).

LlentiscleTornem a la desviació que ens porta al riu Serpis, el sender acaba a la fàbrica de l’infern, al costat del riu, una antiga central hidroelèctrica d’arquitectura decimonònica. Creuarem un pont per a seguir per l’antic vial del ferrocarril que segueix el curs del riu direcció l’Orxa, quan tinguem a la vista el castell de Perputxent (antic feu del cabdill Al-Azraq) veurem una desviació a l’esquerra que ens portarà a l’entrada del poble. Ara ja només ens queda passar el pont i creuar l’Orxa per arribar de nou a les piscines municipals, donant així per finalitzada l’excursió.