" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

L’Estepar – Els Plans – La Sarga

L’inici de l’excursió es localitza a L’Estepar, urbanització que es troba a les afores de la ciutat d’Alcoi, en direcció a Alacant pel Barranc de la Batalla. Seguint la carretera trobarem un cartell de ruta i un pla envoltat de carrasques on dóna començament el camí. Des d’aquest mateix punt es pot accedir al camí que es dirigeix al poblat del Puig, no obstant això nosaltres seguirem recte direcció als Plans.Els Plans

De seguida comencem a travessar camps de conreu i la pista als seus costats ens descobreix el perquè del nom de L’Estepar, ja que ens veurem envoltats de la planta Cistus albidus, coneguda com a Estepa o Estepa blanca, encara que també se li coneix com Xara.

Els PlansSeguint la pista, quan passem el Mas del Regadiu, girem a la dreta, travessarem uns camps d’oliveres i començarem l’ascens per una senda de pendent prou pronunciada, coneguda com la “costera de la Mare de Déu” (diuen que perquè quan la veuen, tothom pensa: “Mare de Déu…”) En aquest tram serà el coscoll el nostre principal company, fins que arribem a un petit bosc de carrasques i ginebrers on ens trobarem amb un encreuament, en el qual haurem de seguir a la dreta seguint les marques fins a arribar a un pal on ens marca de manera clara la direcció cap al cim dels Plans. Ascendirem per la cresta, i si tenim sort, a la nostra esquerra podrem arribar fins i tot a veure la ciutat de Benidorm als peus del Puig Campana. A la nostra dreta, la ciutat d’Alcoi i el Barranc del Cint ens observaran quan arribem als 1330 metres dels Plans.

Per a tornar, tenim dues opcions: la primera, tornar pel mateix camí, mentre, que per a la segona, realitzarem una circular que ens portarà per la petita pedania de la Sarga, en la vall de la Canal i coneguda principalment per les seues pintures rupestres.

Per a realitzar la ruta circular, seguirem per la senda des del cim en direcció a la serra de la Carrasqueta, fins a descendir un tossal on trobarem una senda que gira a la dreta, marcat per munts de pedres, descendirem paral·lel al barranc de Serra, travessant xicotets conjunts de carrasques i fins i tot vorejant algun camp de conreu, fins a aconseguir una pista ben marcada que ens portarà a les cases de la Sarga. Allí després de caminar per la carretera uns metres, arribarem fins a la Via Verda, antiga via del tren entre Alcoi i Alacant, girant a la dreta i tornant fins al punt de partida de la nostra excursió.