" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

La Serreta – Ull del Moro

Comencem la nostra ruta direcció a la Serreta amb el camí que comença abans d’arribar al Revolcat des d’Alcoi en direcció a Benilloba. La mateixa ruta pot començar des de la Font de la Salut, un emblemàtic raconet ombrívol i humit cobert de xops i pins.Lligabosc
L’ascens comença direcció al Mas de la Serreta que no arribarem a travessar perquè el camí ben senyalitzat ens portarà per un costat ben acompanyats de romerets i lligabosc. Seguirem les indicacions que ens portaran per una senda d’estepes i coscolls a les faldes dels runars de la muntanya, fins arribar a un bosquet de pins, carrasques i ginebrers que finalment conclourà amb l’últim ascens cap al Santuari íber.

Una centenària carrasca ens donarà la benvinguda al poblat. El jaciment arqueològic de la Serreta és un important emplaçament íber, que va ser descobert en 1917, i excavat per Camil Visedo Moltó i declarat Monument Històric Artístic en 1931. Trobarem també allà dalt, un monòlit dedicat a l’arqueòleg.

ArgilagaDesprés de passar un observatori de la Guerra Civil Espanyola que donava la veu d’alarma i alertava de les incursions aèries italianes provinents de les Illes Balears, arribarem al cim conegut com l’alt dels Dubots, de 1050 metres, des d’on podrem visualitzar moltes de les grans muntanyes de Diània com ara la serra del Menejador, la serra dels Plans, la Serrella, la serra de la Xortà o l’inconfusible Puig Campana, amb el tall de Roldàn que segons alguns estudis diuen assenyala l’eixida del Sol en els equinoccis.
El descens el realitzarem continuant el camí cap a l’Ull del Moro, passant pel Tossal de les Creuetes, i amb un xicotet ascens arribarem a la pedra màgica que mira al cel amb la malenconia pròpia d’haver passat segles esperant un estel. Un xicotet paradís on el melòdic silenci de la naturalesa fa que el caminant trobe la senzilla i vertadera llibertat.