" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

 

Barranc de Bellafí contra Barranc de Malafí

DSCN1847Al pla de Petracos conflueixen el riu de Castells amb el barranc de Malafí, a partir d’ací mamprén rumb a la mar una única rambla amb el nom de riu Xaló. El barranc va ser la via de comunicació per on milers de musulmans rebel·lats van eixir cap a l’exili.

Després del decret d’expulsió dels moriscos al 1609, al voltant de 17.000 sarraïns es van amotinar al voltant de la muntanya del Cavall Verd. La rebel·lió va ser aplacada definitivament a la batalla de Petracos. La batalla entre forces desiguals -per una banda els moriscos que es trobaven mal armats, cansats, assedegats i desnodrits pels mesos de setge; enfront d’ells un exèrcit cristià despietat, organitzat i ben armat- va posar fi a la rebel·lió del Cavall Verd.

Segons l’informe de Cristóbal Sedeño, governador de Dénia, el 21 de novembre de 1609, a la batalla de Petracos van morir 4.000 moriscos. Finalment van capturar al Cavall Verd 11.364 rebel·lats. Durant el tortuós trajecte cap al port de Dénia i en els dies d’espera per organitzar l’expulsió van morir 1.300 moriscos més. A més a més al voltant de 1.000 xiquets i xiquetes van ser arravatats pels cristians de les mans dels seus pares durant el trajecte cap al port de Dénia i Xàbia. Al final embarcaren 9.864 moriscos supervivents, entre el 6 i el 20 de desembre del 1609.

DSCN1851Curiosament el topònim del barranc ha variat, passant de l’antiga denominació de barranc de Bellafí (del bell fi), a l’actual de barranc de Malafí (del mal fi). Mapas del Reino de Valencia de los siglos XVI a XIX. Levante-EMV. València. 2004.

Un dels mapes més antics que es coneixen del Regne de València, editat l’any 1584, és obra d’Abraham Ortelius, un dels més famosos cartògrafs de tots els temps, i hi apareix com a barranc de Bellafí. Als mapes posteriors, que són versions de l’original d’Ortelius amb petites modificacions, continua reproduint-se el mateix topònim, als anys 1595, 1606, 1634, 1636 i 1705. Paradoxalment ha acabat imposant-se el mot que fa més justícia a la història. Barranc de Malafí, veritablement un mal fi, un autèntic desastre, d’aquestes barbaritats oblidades en el temps.

 

Deixa un comentari

*