" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

 

Els despoblats moriscs, un important llegat històric en territori diànic

Despoblat morisc de l'AtzuvietaLa situació d’abandonament d’aquestes meravelles patrimonials suportant les inclemències meteorològiques, l’espoli i el poc civisme d’uns quants no han sigut suficients per a fer desaparèixer la valuosa empremta que van deixar els moriscs al nostre territori, i en especial, a la Marina Alta. Fa cinc anys es van protegir aquests espais com a Bé d’Interès Cultural (BIC), en la categoria de monuments, els despoblats de l’Atzuvieta, la Queirola, la Roca i el de Benialí. Amb aquesta declaració s’ha aconseguit que es puguen restaurar els despoblats, efectuar excavacions arqueològiques i convertir-los en un autèntic museu patrimonial a l’aire lliure, sempre i quan el recolzament municipal siga efectiu, ja que cal recordar que tenim al nostre abast molts espais declarats BIC des de fa molts anys i la gran majoria es troben en molt mal estat de conservació.

Despoblat morisc de l'AtzuvietaL’antic llogaret musulmà de l’Atzuvieta es troba al nord d’Alcalà de la Jovada, separat per un riuet. Abans de la seua expulsió, allí vivien 17 famílies segons el cens del 1607. Amb accés per un bonic pont de pedra, les cases tenen una estructura molt senzilla, de planta quadrangular i un pati que ocupava gran part de l’edifici. Les escasses habitacions, visitables, encara que en un estat prou deteriorat, servien de taller, magatzem o cuina. Tot el conjunt té la típica edificació musulmana de l’època i els murs estan construïts amb pedra, terra i calç. Després de l’expulsió dels moriscs l’any 1609 les ruïnes foren utilitzades com a corrals. Es tracta d’un conjunt molt interessant, ja que ens permet imaginar perfectament (deixeu volar la vostra imaginació) com era la vida dels antics pobladors de la zona, si teniu l’oportunitat de recórrer els seus carrers us emportareu sorpreses, com per exemple una antiga pedra circular que s’utilitzava com a almàssera manual, amb conductes que servien per a conduir l’oli fins a recipients.

Despoblat morisc de SaltesQuan anem de camí als masos de Capaimona trobem el despoblat de Saltes, ací veurem un interessant conjunt d’antics edificis molts d’ells enderrocats i altres transformats en corrals segurament entre els segles XVIII i XIX. A diferència de la resta de despoblats de la zona, no s’ha trobat cap documentació medieval al voltant de la mateixa, situació que afegida al fet de trobar-se fora de la figura de protecció del BIC dificultarà, més si cap, la seua conservació. A l’altra banda del camí trobarem una interessant sèrie d’estructures hidràuliques tallades a la roca mare, que podrien tractar-se d’almàsseres d’oli, cups de vi o abeuradors per al ramat. Són basses de diferents formes i mesures, rectangulars i arrodonides, a sovint agrupades en conjunts de quatre encara que també les podem trobar individualment.

Recreació despoblat morisc de la QueirolaProp del llavador municipal de Beniaia es troba el despoblat de la Queirola, un dels millors conservats, i d’una major qualitat arquitectònica que els demés. A la Queirola podem identificar clarament dos edificis; el major a l’oest, està dividit en quatre cossos que corresponen a habitatges, seguint l’estil arquitectònic valencià del s. XVIII; l’edifici situat a l’est també va ser rehabilitat com habitatge, pel que és complicat identificar correctament a cap edifici el seu origen musulmà, del qual aprofitarien murs i llenços encara identificables per la seua fàbrica de maçoneria, així com els arcs, les finestres originals i el sol dels patis.

Despoblat morisc del BenialíEntre Beniaia i Alcalà de la Jovada es troba el camí de Benialins, on podem veure l’antic despoblat de Benialí. Es conserven tres cases, modificades com a corral de ramat, amb una o dues habitacions i un gran pati. Les cases s’agrupen al voltant d’un gran pati central que actuaria com a nucli central de convivència.

Recreació del despoblat morisc de la RocaAl nord d’Alcalà, al camí de la Foia de Gràcia es troba el despoblat de la Roca, aquest en un estat prou deteriorat. Sembla que a la Roca vivien 10 famílies a l’any 1563. La Roca està composat per un únic complex dividit en cinc habitatges ben definits, formats per naus cobertes disposades al voltant de patis, malgrat comptar amb nombroses modificacions posteriors en maçoneria que dificulten la seua correcta identificació.

 

Deixa un comentari

*