" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

 

L’Herba de les Olives

Image00001

El nom del nostre projecte l’hem agarrat d’una planteta aromàtica que habita a les nostres serres. No obstant això, en cada poble se li coneix amb diferents noms. A Cocentaina, Ibi, Alcoi i Fontanars li diuen Sajolida, però en Pamis i Pedreguer li diuen Sejoliva. A Barx li diuen Sajulida, i en Albaida, Biar i Beneixama se li coneix com Sejolia. Ens conten que en Pego és Serjoliva i Gerovina en Beniarres. A molts pobles de la Marina Alta com El Verger, Sanet i Negrals o Rafol d’Almunia se li diu Sejolida, mentre que a gran part del Comtat se li diu Sejolina. Si parleu en castellà la coneixereu per Ajedrea, i si sou experts botànics sabreu que estem parlant de la Satureja obovata Lag./subsp. Obovata labiatae.

Tot i això són moltes més coses les que ens uneixen, que les que ens diferencien. A tots els llocs l’utilitzem per adobar les olives senceres, trencades, xafades o picades, per aquest motiu en tots els llocs se li coneix com l’Herba de les Olives.

 

Deixa un comentari

*