" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Ermita del Pare Pere – Montgó

L’inici de l’excursió està situat a l’ermita del Pare Pere, a Dénia, als peus de la serra del Montgó. La pujada al Montgó la farem seguint una ruta que combina pista de terra i sender amb pals de senyalització i pintura blanca i groga. La serra del Montgó va ser declarada com a Parc Natural l’any 1987 a causa dels valor naturals, culturals i paisatgístics que té aquest massís, convertit en una referència visual des de diversos cims de la província d’Alacant.

Dénia es troba situada a la costa nord de la província d’Alacant i és la capital de la comarca de la Marina Alta. Com ha passat en moltes d’aquestes ciutats costaneres, l’activitat tradicional de la localitat basada en l’agricultura, en gran mesura el cultiu de la pansa, i la pesca, s’ha anat substituint progressivament a partir del 1960 per el turisme, que s’ha convertit en el principal sector econòmic de la ciutat provocant la desaparició de les antigues activitats econòmiques i una accelerada urbanització transformant completament la realitat de la comarca. D’altra banda, la situació geogràfica de Dénia ha fet que el seu port siga un dels principals focus econòmic a través del comerç del peix, que, vingut a menys, segueix sent una activitat econòmica important.

Per arribar a l’inici del recorregut hem de creuar Dénia seguint l’Avinguda del Montgó, que deixarem en una rotonda per a continuar per el Camí Pou de la Muntanya, més endavant veurem un desviament a la dreta que ens indica el camí de pujada al Montgó arribant al Camí de la Colònia on podrem deixar el cotxe prop d’una cadena. Ací ens trobarem amb l’ermita que es va construir als anys 80, al costat de la caseta del Pare Pere, curiós refugi on el cèlebre personatge de Dénia es retirava a resar, a més, podem contemplar la història d’aquest franciscà representada en ceràmica valenciana. A partir d’ací començarem una tranquil·la ascensió per una còmoda pista que travessa l’abandonada colònia agrícola del Montgó, aquesta zona es va veure afectada per diversos incendis on les empremtes s’aprecien al llarg del camí però poc a poc la naturalesa va recuperant terreny. Seguint el camí arribarem a un encreuament, anirem cap a l’esquerra direcció a la Cova de l’Aigua, més endavant trobarem el sender que puja a la cova. Arribarem a unes empinades escales que ens conduiran a la cova, abans d’entrar, trobarem una inscripció d’època romana incrustada a la roca que data del 238 aC. Aquest primer tram de l’excursió ho podem fer en una hora.

Ara retrocedim de nou fins el encreuament per seguir per pista cap a la cara d’ombria del Montgó arribant a un altre encreuament on es divideixen els camins cap al Racó del Bou i el cim del Montgó. Agafarem el sender que ens dirigeix cap al cim, a partir d’ací el camí s’empina prou fins que guanyem la carena de la muntanya, per tant, s’ho prendrem amb calma. Des d’ací el sender continua en direcció cap al cim. Abans d’arribar-hi tenim l’opció de pujar a la Creu de Dénia, un alt de 694 metres. Des de la creu tornem de nou al sender original fins que arribem al cim del Montgó (752 m.), des del cim tenim una vista espectacular del cap de Sant Antoni a l’est, i de les poblacions costaneres de Dénia i Xàbia. També tenim unes magnífiques vistes del Penyal d’Ifac, la serra de Bèrnia, el Puig Campana o la serra d’Aitana. En els dies clars podem distingir l’illa d’Eivissa. Per realitzar aquest tram de l’excursió necessitarem dos hores ja que hi ha certs trams del sender que son prou incòmodes de transitar.

Tornarem per el mateix camí que hem utilitzat per a la pujada al cim del Montgó fins arribar a l’ermita del Pare Pere, és un recorregut d’anada i tornada.