" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Font Roja – Menejador

Començarem la nostra excursió en la Font Roja, a la qual arribem per la CV-797 des d’Alcoi. La carretera ens condueix fins al mateix santuari on hi ha prou espai per deixar el cotxe. A l’edifici hi ha el centre de visitants amb una exposició i aules de natura del parc natural. Farem una ruta circular amb pujada al cim del Menejador a través de pistes i senders senyalitzats amb pals i pintura seguint part del recorregut del PR CV-127 i del GR-7.

El Parc Natural del Carrascar de la Font Roja acull el millor exemple de conservació del bosc autòcton valencià en la província d’Alacant, a la cara de l’ombria de la serra hi ha bosc de carrasques i roures seguits en altura per bosc caducifoli afavorit pels vents freds i humits del nord-est, mentre que a la cara de la solana trobem matoll de coixí de monja,  alguns rodals de carrasca i pinars de repoblació.

La ruta que realitzarem és una de les més conegudes del parc, comença en la pista junt a l’àrea recreativa i passarem per:

-          Cova Gelada.

-          Pla de la Mina, des d’on surt el sender de l’ombria per la qual tornarem més tard.

-          Pla dels Gal·lers, ací podrem contemplar diversos roures que donen color a la ruta en els mesos de tardor.

-          Mirador de Pilatos.

-          Mas de Tetuan, al costat del qual hi ha un extraordinari teix centenari.

-          Cava Coloma, un pou de neu de grans dimensions que dóna testimoni de la importància que va tindre el comerç de gel en aquestes zones.

Seguirem la pista i al final de la mateixa es trobarem l’alt del Menejador (1.356 m.), ocupat per una caseta d’observació meteorològica i diferents aparells de mesura. A uns 50 metres de l’estació es troba el vèrtex geodèsic. Des del cim podrem gaudir d’unes vistes privilegiades de tota l’amplitud de les valls d’Alcoi, la serra de Mariola al nord-oest, la serra d’Aitana amb les seues inconfusibles antenes a l’est, les serres del Migjorn i Cuartel al sud, i la serra del Maigmó tancant la Foia de Castalla al sud-oest. Des de l’àrea recreativa del parc fins arribar al cim del Menejador tardarem una hora i mitja més o menys.

Ara baixem cap a un dipòsit d’aigua i seguim durant uns metres una pista cap a l’est, prompte trobarem la senyal que ens desvia per el sender que baixa per l’ombria de la serra fins al Pla de la Mina. Ens endinsarem en el dens bosc de carrasques que alterna amb altres espècies com el freixe o l’auró, es pot veure com la molsa i líquens entapissen de variades formes i colors l’escorça dels arbres i les roques. Quan arribem al Pla de la Mina reprendrem la pista que hem utilitzat per ascendir a l’alt del Menejador arribant de nou a l’àrea recreativa del parc on finalitza la nostra excursió. Aquest tram de l’excursió el podrem fer en mitja hora sense dificultat.