" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Coves de Canelobre – Cabeçó d’or

Començarem la nostra excursió a l’entrada de les Coves de Canelobre, al terme municipal de Busot, als peus de la serra del Cabeçó d’Or. La pujada al Cabeçó d’Or des de les Coves de Canelobre la farem seguint una ruta circular que combina pista de terra i sender senyalitzat amb pintura blanca i groga.

Busot és un xicotet municipi situat a la vessant sud de la serra del Cabeçó d’Or, en la comarca de l’Alacantí. La seua economia es basa principalment en el sector de la construcció i serveis, especialment el turisme. El principal motor de la construcció es la seua proximitat amb Alacant, el que va provocar l’assentament de ciutadans de diversos països de la Unió Europea dispersos per urbanitzacions al llarg de tot el terme municipal. A més, a les afores de la població es troben les restes de l’antic castell àrab, i les Coves de Canelobre, el principal atractiu turístic de la localitat, rebent gran quantitat de visitants per les singularitats i atractius que té aquest accident natural.

L’inici de l’excursió el trobem al Pla de la Gralla, prop de les Coves de Canelobre. Accedim al Pla de la Gralla per una carretera que prendrem a l’entrada de Busot i que ens porta directes a les Coves de Canelobre, hi ha aparcaments on podem deixar el cotxe. Des d’ací els primers passos els donem per una pista còmoda per caminar, que discorre entre pins, coscoll, garrofers i ametlers. Passem per el Racó de la Mina i en uns 20-25 minuts arribarem a una bifurcació, seguirem per la dreta pujant per el vessant de la muntanya fins que arribem prop d’una casa en ruïnes, en el Racó de Seva. La casa en ruïnes queda a l’esquerra de la pista i la senda comença en aquest punt, però cap a la dreta.

cabço dor 041 lentisco (Large)

El sender està senyalitzat amb pintura blanca i groga, serpenteja per el vessant de la muntanya deixant a la dreta una paret plena de coves. Després passarem per un xicotet bosc de pins arribant a la Casa de Polset, una casa en ruïnes on encara queden restes d’una antiga cava. Tardarem uns 45 minuts en realitzar aquest tram de la nostra excursió.

Des de la Casa de Polset, en direcció nord est, agafem el sender de pujada cap al cim del Cabeçó d’Or, ascendim per l’ombria de la muntanya passant al costat de les parets verticals. Per un camí un poc tortuós accedirem al cordal de la muntanya per el que seguirem fins a arribar al vèrtex geodèsic (1.208 m.), En el mateix cordal podem observar la Cova de la Granota. El cim ens ofereix una vista privilegiada en la qual podem contemplar la serra de la Carrasqueta al nord oest, la serra del Maigmó a l’oest, Aitana al nord i el Puig Campana i Benidorm al nord est. A la part sud tenim vistes del Campello, Sant Joan i Alacant. Aquest tram del recorregut el podrem fer en uns 40 minuts més o menys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La tornada la farem per el mateix camí que hem utilitzat per ascendir al cim fins a la Casa de Polset, des d’ací baixarem en direcció sud per un sender ben marcat que ens porta al Pla del Cabeçó. Des d’aquest punt donarem una volta fins arribar al punt d’inici de la nostra excursió on hem deixat el cotxe.