" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

San Cristòfol – Montcabrer

L’inici de la ruta comença en l’àrea recreativa de Sant Cristòfol, a Cocentaina, pujarem al Montcabrer a través de sendes que es troben en bon estat de conservació, seguirem part de les sendes PR.CV. 27 i 37 a més del GR7-E4. Al llarg de l’excursió trobarem pals indicadors i senyals blanques i grogues.

Cocentaina és la capital de El Comtat, el gran encant de la ciutat el trobem en el seu casc antic, tant en la Vila cristiana, antigament rodejada per un recinte emmurallat i torres (del que inclús hui queden restes), com el Raval, l’antic barri musulmà amb carrers tortuosos i estrets que formen un autèntic laberint. A més, trobarem edificis històrics de gran interés com les esglésies de Santa Maria i El Salvador, el Palau Comtal i el Castell de Cocentaina. És una ciutat dedicada al sector serveis i posseïx una important indústria tèxtil que ha donat treball a gran part de la població del municipi.

Una vegada arribats a Cocentaina deixarem el cotxe en l’aparcament de l’àrea recreativa de Sant Cristòfol, deixem l’aparcament i començem a pujar una pista amb algun tram asfaltat que acaba en uns escalons on comença realment la senda, junt amb les escales hi ha uns taulells amb un dibuix de la ruta que seguirem. Durant gran part del recorregut ens trobarem amb unes quantes fonts i zones d’ombria. Dividirem la ruta en diversos trams:

1. Sant Cristòfol-Font de les Huit Piletes; la senda ascendix a través d’escalons i pinades, passarem per el Racó de la Mala Cabra i per la Penya Banyada, arribats a aquest punt trobarem una bifurcació cap a l’esquerra que porta a la Font de l’Hedra però nosaltres seguirem per la dreta on per el camí ens trobarem amb un mirador que comprén des del Benicadell fins el Plà de la Casa incloent la Plana de Muro i el pantà de Beniarrés. La senda es troba en bon estat, discorre per una zona de pins i savines fins arribar a la Font de les Huit Piletes, per a realizar aquest primer tram vindrem a tardar uns 40 min.

Image00004

2. Font de les Huit Piletes-Font de Sanxo; la senda s’empina quan deixem les Huit Piletes arribant a una altra bifurcació, per l’esquerra se’n va a la Font de l’Hedra però nosaltres seguirem per la dreta, passarem per el mirador de la caseta “Tanilla” i després arribarem a l’Asquererola, una penya de grans dimensions on trobarem una taula per si volem fer un alt en el camí si és necessari. Diem açò perquè des de l’Asquererola fins a arribar a la Font de Sanxo la senda es complica, al principi es perd un poc entre la serra però és un xicotet tram i amb calma es pot pujar sense problema, després, la senda té trams on s’empina, però amb el ritme adequat per al pendent no es fa pesat arribant a la Font de Sanxo, tardarem poc menys d’una hora des de les Huit Piletes. Durant aquest tram de l’excursió ja podem començar a veure rodals de carrasques.

Image00002

3. Font de Sanxo-Montcabrer; a partir de la Font de Sanxo la senda planeja passant al costat del Mas de Lopis, una antiga casa en ruïnes que forma part de la xarxa de Custòdia del Territori, fins que arribem a un tossal en què ens trobem amb el GR7-E4 i el PR.CV. 37. Arribats a aquest punt seguirem per el GR7-E4 cap a l’esquerra, passarem davall l’escarpada cara est d’aquesta muntanya, ací la senda està en bon estat, l’única dificultat és el pendent, prou pronunciat. Seguint aquesta senda arribarem per fi al cim del Montcabrer (1390 m.), per a fer aquest tram del recorregut vindrem a tardar una hora aproximadament.

Tornarem per el mateix camí que hem utilitzat per a ascendir al Montcabrer, passant per totes les fonts que ja coneixem fins a arribar a l’inici de l’excursió en l’àrea recreativa de Sant Cristòfol.