" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

La Cova de les Finestres

Cova de les finestresAquesta vegada anem a fer un recorregut circular pel terme municipal d’Alfafara on visitarem la Cova de les Finestres, un grup de coves excavades a la roca amb obertures cap a l’exterior a mode de finestres. És una ruta molt agradable i bonica per caminar tranquil·lament i recrear-se amb el magnífic paisatge que ens ofereix aquesta encisadora zona de Diània. Comencem la ruta a Alfafara, on podem arribar per la carretera CV-700 des de Muro d’Alcoi o des de Bocairent. Alfafara és una localitat que pertany a la comarca del Comtat situada als peus de la serra de Mariola en una vall entre la mencionada serra i la de Agullent coneguda popularment com la Valleta d’Agres.

Caminant entre camps de conreuUna vegada que arribem a Alfafara veurem un cartell que ens indica la direcció cap a la Cova de les Finestres i l’ermita de la Mare de Déu de la Llum, seguim aquesta pista fins arribar a l’ermita i la seua àrea recreativa. La veritat és que perfectament podem arribar amb cotxe fins l’ermita, però nosaltres preferim anar caminant des del mateix poble i així poder gaudir del bell paisatge rodejats per camps de cereals.

L'ermita de la Mare de Déu de la LlumQuan arribem a l’ermita veurem un cartell que salta a la vista i que ens indica la direcció cap a la Cova de les Finestres, hi ha una font on podem abastir-nos d’aigua per al camí. Ara seguim per una àmplia pista forestal que creua el Cabeçó de Maó, sempre per la dreta i sense fer cas a un parell d’encreuaments arribarem a l’enllaç dels PR-CV 135 i 389, nosaltres continuem recte i arribarem al Mas de Carbonell. A partir d’ací la pista es transforma en sender, passem pel costat de les ruïnes del mas i ens endinsem per una ombrívola i acollidora senda. Ens apareixerà a la dreta un petit camí que baixa a la Font de Carbonell, no ens va sorprendre veure que la font està seca i és que portem una ratxa on la falta de pluja comença a ser un tema francament preocupant. Però d’altra banda, la font està ubicada en un lloc privilegiat, sota una gran carrasca que es va salvar de l’últim incendi que va assolar aquesta zona. De nou caminant per la senda passem pel Mas d’Enmig i ens desviem a la dreta per a baixar el barranc del Pont Trencat, en aquest punt si estem una mica atents veurem unes fletxes blaves que ens indiquen el camí. En continua baixada acabarem per trobar-se amb la cova.

DSCN1702La Cova de les Finestres està vinculada amb les Covetes dels Moros de Bocairent, i és que si us fixeu, se n’adonareu que aquestes covetes són molt semblants a les mencionades abans. Són un petit grup de coves excavades a la roca amb orificis en forma de finestra. Hi ha un grup de cambres interconnectades i altres on no es pot accedir. Pel que sembla i segons diverses interpretacions aquestes coves s’utilitzaven com a graner i magatzem de queviures. Hi ha unes escales de fusta i una corda per les quals es pot accedir a una de les galeries interiors, però com aquesta zona també es va veure afectada per l’incendi els accessos no estan en bones condicions i vam decidir no temptar a la sort per si de cas ens portem un disgust.

Des de la cova creuem el barranc per passar a l’altra part i seguim enganxats al seu llit fins que trobem una pista que ens porta a un pont de la línia de ferrocarril Alcoi-Xàtiva. Quan arribem al pont seguim a mà esquerra per a tornar a creuar el llit del barranc i passar de nou a l’altra part. Ara seguint marques del PR estem atents a un desviament per senda a l’esquerra passant al costat d’una antiga bassa. La senda ascendeix pel vessant del Cabeçó de Maó oferint una bonica vista de l’encaixonat Barranc del Pantanet, seguint en continu ascens i pujant per unes escales excavades a la roca acabarem per coronar el Cabeçó de Maó on podrem gaudir d’unes encisadores vistes de la benvolguda Mariola.

Antiga roda de molíDesprés de creuar el Cabeçó de Maó seguim el camí ara ja tot de baixada fins sortir a una pista per la qual es torna a Alfafara, encara que abans visitarem les restes d’un antic molí. Des de la pista seguim una senda que s’endinsa en el barranc, està bastant envaïda per la vegetació, passarem per les ruïnes del molí al vessant del barranc. Si seguim la senda arribarem a la cova del molí que dins conserva les restes d’una roda de molí de pedra. Després de visitar-ho i investigar una mica pels voltants tornem pel mateix camí fins la pista i seguim uns metres a l’esquerra. Al següent encreuament girem a la dreta continuant per la pista fins arribar a Alfafara donant així per acabada l’excursió.

Deixa un comentari

*