" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Font de Mariola – Portí – Bolumini

Aquesta excursió comença a la Font de Mariola, una preciosa àrea recreativa amb zona d’acampada situada al cor de la serra de Mariola, es pot arribar des d’Alcoi per la CV-796 i CV-794, també des de Bocairent per la CV-794. Serà un recorregut circular a través de pistes i senders per arribar al poblat iber i la cova de Bolumini des de la Font de Mariola, hi ha pals de senyalització i pintura blanca i groga.

Iniciem el camí en la Font de Mariola seguint les indicacions del GR-7 i el PR-CV 57. Continuem per pista fins arribar a la Font del Mas dels Arbres, seguim ascendint un poc per aquesta pista on trobarem un accés prohibit per a vehicles. Després agafem el primer camí que apareix a la nostra esquerra, discorrent entre bancals de sembrat, quan arribem a una pineda es transforma en senda i inicia l’ascens per la muntanya. A la nostra dreta, a mesura que anem ascendint podrem observar un antic forn de calç. Superada la pendent arribarem a la cava de Don Miguel, està situada a la cresta septentrional de la serra de Mariola i es caracteritza per els contraforts que subjecten el mur exterior que l’envolta excepte per la part nord-oest, la més elevada de la muntanya. Aquest mur va ser construït necessàriament per elevar l’altura del dipòsit, ja que la duresa del terreny va impedir realitzar una excavació més profunda, a més, situades a diferents nivells disposa de tres entrades amb els seus respectius passadissos. Aquest primer tram de la nostra excursió el podrem fer en una hora i quart més o menys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A la cava Don Miguel trobarem les indicacions del PR-CV 370 que ens porten en direcció esquerra vorejant l’enorme edificació. A partir d’ací el sender es perd un poc però està senyalitzat amb pintura blanca i groga. Arribats a un punt del camí haurem de realitzar una xicoteta escalada que no presenta cap dificultat. Salvat aquest tram arribarem al Portí (1.087 m.), des del vèrtex geodèsic del cim podrem contemplar una panoràmica que ens ofereix unes magnífiques vistes de la Valleta d’Agres. Aquest segon tram de l’excursió entre la cava de Don Miguel i el Portí es pot realitzar en mitja hora.

Després de contemplar les vistes des del cim del Portí, seguirem el nostre camí a través d’un sender indicat amb pintura blanca i groga, després de recórrer un xicotet tram ens desviarem del sender a l’esquerra per veure la cava dels Taulellets. Retrocedim de nou fins el sender que havíem deixat i seguim els descens on divisarem en primer terme el Mas de Fontanarets i, més al fons, la localitat de Bocairent. Després d’un atractiu recorregut, el sender finalitza en el camí que uneix les finques El Parral i Fontanarets, el creuem fins arribar a un pal de senyalització que ens indica la pujada a la Cova de Bolumini. És un camí ascendent, zigzaguejant i prou ample, però si ho desitgem, podem tallar prenent un sender que apareix a la dreta a la segona corba, d’aquesta manera podrem gaudir de les extraordinàries vistes que ens ofereix la vall, on es trobem les localitats d’Alfafara en primer terme, i més a l’esquerra Bocairent. Finalment arribarem a l’Alt de la Cova, ací podrem veure les restes del poblat iber de Bolumini, per un camí que apareix a la nostra dreta baixarem fins a la cova. Està situada al vessant del Barranc del Cantal de la Vila, té una entrada d’uns 15 metres d’altura, es troba orientada a l’oest formant un ampli abric d’aproximadament 30 metres de profunditat, és un jaciment d’època Neolítica. Aquest tram des del cim del Portí fins la Cova de Bolumini el podem fer sense cap problema en 40 minuts.

porti18 (Large)

Després de visitar la cavitat tornem de nou dalt i desfem el camí fet fins arribar als pals de senyalització que havíem trobat en el camí El Parral-Fontanarets. Ara seguim en continu descens apareixent al nostre pas un bell paisatge de bancals de sembrat i masos. Quan arribem a un encreuament de camins seguirem recte fins arribar a la pista que agafàrem a l’inici de l’excursió per tornar a la Font de Mariola. Aquest últim tram el podrem fer perfectament en mitja hora més o menys.