" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Els Arcs d’Atanços de la Xortà

Els arcs d’Atanços són dos impressionants arcs de pedra formats producte de l’erosió i l’atzar durant mil·lennis, situats als peus de la vessant nord de la Xortà, una de les serres més fascinants de la província d’Alacant. Els Arcs d’Atanços, ubicats a la capçalera del barranc de les Foies, van ser declarats Paratge Natural Municipal l’any 2005. Anem a fer una ruta circular seguint el PR-CV 151 a través de pistes i senders senyalitzats. La bellesa de la ruta és inversament proporcional a la seua dificultat, ens trobem davant d’un recorregut sense cap desnivell, senzill i apte per a tot el mon.Arcs d'Atanços

Per a accedir a la ruta tenim que arribar al poble de Castell de Castells, des d’ací anirem direcció Tàrbena (CV-752) i a uns set quilòmetres, abans de passar l’arrodonit tossal del Somo, veurem un camí a la dreta amb un panell de fusta indicador de la ruta on podrem deixar el cotxe. Ens trobem al pla de l’Aialt on comencem l’excursió per una pista de terra molt còmoda sense cap pendent, envoltats primer per denses pinedes de repoblació i després per bells bancals d’ametlers. Passarem per els antics corrals del Somo i de Bataller, testimonis de l’arrelat aprofitament del medi natural. Seguint el camí arribarem a una bifurcació senyalitzada que seguirem per l’esquerra per tal de visitar el corral del Xorquet on hi ha un aljub de considerables dimensions.

Tornant de nou a la pista que havíem deixat, seguirem per la mateixa fins a una corba tancada, veurem a la dreta el camí dels Arcs d’Atanços senyalitzat. Abandonarem la pista que segueix cap a la Penya Alta i el Morro Blau i ara anirem per un camí de terra entre ametlers fins arribar prop de la caseta del Poll, obviarem les indicacions de la Penya Escoda i seguirem les senyals per un sender que ens dirigeixen cap als arcs girant a l’esquerra. Ara travessem uns bancals per un camí entapissat d’herba amb vistes sobre les imponents Penya del Castell i la Mallà del Llop i connectarem amb un bell i còmode sender, quasi sense desnivell, que va acostant-se paral·lelament al barranc de les Foies per les parets de la serra. Passarem baix d’un menut i cridaner abric obrat, refugi de pastors i ramat, i veurem immenses hedres que entapissen els verticals cingles.

El sender acaba als Arcs d’Atanços, un gegantesc arc natural de pedra amb dues obertures, separades per una columna inclinada . Les capritxoses formes dels arcs són el producte de l’acció de l’aigua de pluja sobre les roques calcàries que van formant aquest singular relleu, a més a més, afavorit per els forts vents que hi ha al barranc com es pot veure a les tortuoses formes d’alguns arbres dels voltants. Situar-se als peus de l’arc gran és un exercici d’humilitat, de sentir-se menut davant de la natura, però aneu amb molt de compte els que patiu de vertigen ja que les vistes aèries del barranc de les Foies impressionen a qualsevol.

Després de contemplar aquesta meravella de la natura, tornarem per el mateix sender i girarem a l’esquerra en direcció a la Penya Escoda, girem de nou a l’esquerra per a contemplar les magnífiques vistes que ens ofereix un mirador i tornarem en direcció nord-est fins el pla d’Aialt, inici del nostre recorregut.