" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Font de Partegat – Aitana

La serra d’Aitana és el sostre de la província d’Alacant (1.558 m.), forma part dels últims contraforts de les bètiques que ocupen la part septentrional de la província i que es van originar durant l’orogènia alpina. L’ascens a Aitana el farem des de la Font de Partegat, a Benifato, farem una ruta a través de pistes i senders amb pals de senyalització i marques blanques i grogues de PR.

Benifato és un xicotet i acollidor municipi situat a l’interior de la província d’Alacant, a la comarca de la Marina Baixa i emmarcat a la Vall de Guadalest. L’economia de la localitat es basa principalment en l’agricultura de secà amb el cultiu de l’olivera, l’ametler i el nyespro. Encara que la seua proximitat a nuclis turístics ja assentats, ha aconseguit que l’activitat econòmica de la localitat es diversifique cap al sector serveis a causa del turisme rural.

Image00001 (Large)Només arribar al poble, seguirem un camí asfaltat d’espectaculars vistes que puja per l’ombria d’Aitana fins arribar a la Font de Partegat, on podrem deixar el cotxe. A partir d’ací continuem per la pista de terra que deixa a la dreta l’àrea recreativa de la Font de Partegat. Ens dirigim cap a la Font de Forata per la pista que acaba en una menuda casa envoltada d’ametlers, pomeres i del curiós arbre del perelló, un híbrid entre la poma i la pera. Al costat de la casa, adossada a una enorme roca, trobem una antiga cava envaït per una heura situada als peus d’un noguer. Uns metres abans de la casa es troba l’inici del sender, senyalitzat amb un pal que indica la direcció cap al sender botànic del Pas de la Rabosa. Seguint les indicacions cap al Pas de la Rabosa, de repent ens trobarem passant, sense massa esforç gràcies a que el sender es conserva bé i no hi ha massa pendent, un impossible caos rocós, un paratge inhòspit i desolat anomenat el Cantalar. Un laberint d’enormes blocs que procedeixen de la colossal Penya Alta que s’alça impassible sobre els nostres caps.

En evident però assumible ascens, seguint el nostre camí arribarem a la Font del Noguer, una bonica font canalitzada que ompli un menut depòsit rectangular utilitzat per a regar els bancals. Aquest és un bon lloc per fer una parada i refrescar-se abans de seguir el camí per connectar amb la pista forestal de la Font de Forata. Avançant poc a poc i gaudint del paisatge que ens envolta, amb l’incomparable marc de la Serrella al fons, ens toparem amb una cava coneguda com Clot de la Font de Forata. Prop de la cava ens trobarem una de les icones més reconegudes d’Aitana, la Font de Forata, la més alta de la serra i conseqüentment de la província. La font s’anomena així per la propera i enigmàtica Penya Forata, ben visible des d’aquest punt. És un bon moment per fer una pausa i gaudir de l’agradable entorn contemplant el cim d’Aitana que ja portem temps divisant, desafortunadament ocupat per unes instal·lacions militars.

Ara continuem per el definit sender fins arribar als peus del Pas de la Rabosa, estem davant d’un dels fenòmens geològics més espectaculars de la província, on l’acumulació durant mil·lennis de blocs i pedres de diferents mides ha format l’espectacular Cantalar que s’estén fins a la allunyada Partegat, tot un espectacle visual motejat per un aïllat teix. Pujant per l’apassionant caos rocós declarat microreserva de flora per la valuosa vegetació rupícola que habita arribarem al singular Pas de la Rabosa, un estret passadís tan encaixat entre les parets de la muntanya que haurem de passar de costat.

Una volta travessat l’estret pas apareixerà l’aspra i àrida solana rocosa d’Aitana, i amb ella trobarem el descomunal avenc de Partegat. Un cop envoltat l’avenc ens trobem en un altre món, ja que acostumats al paisatge rocós ara tenim de sobte extenses i suaus planes coronades a la nostra dreta per el cim d’Aitana. Un sender solitari ens portarà fins un molló que marca el cim menor d’Aitana (1.550 m.), el punt més alt que un civil pot coronar a la província d’Alacant. Des d’ací podem gaudir d’unes magnífiques vistes, cap al nord tenim les serres de Serrella i Xortà, a l’est Bèrnia, cap al sud el majestuós Puig Campana, el Cabeçó d’Or i la línia de costa.

El camí de tornada el farem per el mateix que hem utilitzat per a la pujada al cim d’Aitana, fins arribar a l’àrea recreativa de la Font de Partegat on havíem començat l’excursió.