" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

El Ponoig i el Cabal

Vistes de lo Mare NostrumEn aquesta excursió aquest cop ens dirigim a la comarca de la Marina Baixa per a conèixer i explorar dues muntanyes que formen part dels últims contraforts pel sud-est de la serra d’Aitana, el Ponoig i el Cabal, amagades a l’ombra de l’implacable Puig Campana. Una espectacular ruta on pujarem a dos cims de més de mil metres per l’impressionant barranc de Gulapdar. La ruta té el seu inici en un mirador no massa lluny de l’acollidor poble de Polop de la Marina, amb fantàstiques vistes de la Marina Baixa al qual arribarem per una pista asfaltada. Hi haurà espai suficient per a poder deixar els cotxes. Només començar tindrem unes vistes increïbles de la serra de Bèrnia, el Morro del Toix, lo Mare Nostrum… val la pena parar-se una estona i contemplar el paisatge.

El Barranc de GulapdarAra anirem pujant en lleuger i prolongat ascens per una pista forestal que va pegada al barranc de Gulapdar, ascendirem a poc a poc zigzaguejant entre bancals d’ametlers i oliveres. Passarem pel Mas del Pi, ací ens podem desviar cap a la seua font però nosaltres seguim rectes. A mesura que anem pujant prompte veurem els nostres dos objectius, el Ponoig a la nostra esquerra i el Cabal a la dreta. Seguint la pista arribarem a la Casa de Dios, sembla una antiga casa de llauradors que ara l’han reconvertit en un refugi de muntanya, les vistes des d’ací del barranc i de la mar són impressionants. Un poc més amunt de la casa ens trobarem un encreuament de camins amb un pal de senyalització, nosaltres ens dirigirem cap al coll de Llamp. Seguirem la pista en continu ascens entre oliveres i ametlers fins que la mateixa s’acabe i comencem a caminar per senda, aquesta, ens portarà fins al coll de la Coveta de la Moscarda. El sender ja comença a empinar-se, així que al nostre ritme ens anem preparant per al que està per vindre.

Ja comença a treure el cap el gegant de pedra diànicQuan arribem a la Coveta de la Moscarda se’ns plantegen dues opcions, si continuem per l’esquerra pugem al Ponoig i si ho fem per la dreta al Cabal. Nosaltres vam decidir pujar primer al Ponoig, després tornar altra vegada al mateix lloc i anar cap al Cabal, pensem que és l’opció més encertada ja que la pujada al Cabal és la més espectacular i així el millor queda per al final. Doncs sense pensar-ho més anem cap a l’esquerra buscant el coll de Llamp, les vistes cap a l’interior són una passada; Aitana, els Castellets, el Cabeçó d’Or i ja comencem a veure com treu el cap el gegant de pedra diànic. En un obrir i tancar d’ulls arribarem al coll de Llamp on tindrem més bones vistes del Puig Campana i per primera vegada en aquesta excursió la Serra Gelada i Benidorm.

PonoigAra fem cas a un pal de senyalització i ens dirigim cap al tram final de la primera ascensió del dia, la senda de pujada està prou clara encara que hi ha alguns trams on cal anar amb atenció, trobarem marques de PR i algunes fites que ens ajudaràn a seguir el camí. Després d’una bona pujada arribarem al cim del Ponoig (1.181 m.), simplement impressionant, tenim al nostre voltant 360 graus de magnífiques vistes de la nostra benvolguda Diània: Puig Campana, Serra Gelada, el Penyal d’Ifac, la serra de Bèrnia i el Ferrer, Montgó, Cabal, Aitana, Cabeçó d’Or… no cal que us diguem més. Després de gaudir d’aquests fantàstics paisatges toca baixar, tornarem fins al coll de la Coveta de la Moscarda. Baixant del Ponoig veiem el nostre segon objectiu, el Cabal, però no està a prop com sembla, haurem de tornar a carregar les piles.

De camí al CabalDe nou al coll, ara seguirem algunes fites passant per una petita pineda i sense adonar-nos estarem caminant per una senda rocosa que va envoltant el penyal que hem de pujar, per aquest sender i fins que comença la pujada trobarem alguns punts i fites que ens marquen el camí. Per ací haurem d’estar atents, és molt fàcil saltar-se el camí que dóna inici a la nostra petita aventura. Trobarem una fita de pedres que ens indica per on cal pujar, una referència que ens pot servir per no saltar-se el desviament és quan veiem el mas de la Carrasca als nostres peus buscar a la dreta el camí. A partir d’aquest moment el sender com a tal no existeix, algunes fites ens ajuden a orientar-se en la pujada per la pedrera, no ens queda altra que seguir aquestes fites i tirar d’intuïció.

El Puig Campana des del cim del CabalHi haurà trams on la senda és prou clara i evident, però en altres no, ja cap al final de la pedrera el recorregut es fa més fàcil de seguir, la veritat és que gaudireu d’aquesta pujada, la millor de hui sens dubte. Si no ens equivoquem i la memòria no falla vam fer tres remuntades, tres vegades arribàrem a un coll i pensàvem que ja estaríem dalt però la muntanya és punyetera i encara ens queda més pujada, així que pas a pas i al ritme que ens posem anirem pujant sense presses. Al final arribarem a un punt on seguint les fites pujarem la cresta final que és fàcil de recórrer. Després d’una bona pujada arribem al cim del Cabal (1.184 m.), igual que a l’altre cim les vistes són espectaculars i bàsicament les mateixes.

Ara tocarà baixar tot el que hem pujat arribant de nou al coll de la Coveta de la Moscarda, desfem el camí de pujada fins el mirador on hem començat donant per finalitzada la nostra excursió i ens acomiadem d’aquestes muntanyes.

Deixa un comentari

*