" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

Penyal d’Ifac

La nostra excursió comença en l’aula de naturalesa del Parc Natural del Penyal d’Ifac. El Penyal d’Ifac es troba en la localitat de Calp, en la comarca de la Marina Alta, és una formidable roca calcària que descendeix de manera abrupta fins al mar la qual es troba unida a terra per un estret istme que s’eleva sobre el mar fins els 332 m. d’altura. Ens anem a trobar amb flora molt singular, vegetació endèmica, espècies molt particulars que no trobarem en altre lloc. A més, és un excel·lent refugi per a les aus, d’aquesta manera aus rapaces i les abundants gavines poden niar en la solejada part meridional del penyal. Serà una ruta a través d’una senda ben senyalitzada i sense possibilitat de pèrdua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Calp és un municipi situat en la costa nord de la província d’Alacant, en la comarca de la Marina Alta. Tradicionalment, Calp va ser una població agrícola que es dedicava a la producció d’ametles, panses i garrofes, la seua economia també es recolzava en la pesca i en l’extracció de sal de les seues salines que hui en dia són parc natural. Però a partir dels anys 60 s’ha convertit en un municipi turístic que li ha portat a dirigir la seua economia cap al sector serveis, transformant totalment el seu urbanisme, i gran part de la seua població. Tot això ha portat a Calp a ser una de les localitats més conegudes i visitades de tot el litoral llevantí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Quan arribem a Calp ens dirigirem cap al port on trobarem indicacions per a arribar al Penyal d’Ifac, deixarem el cotxe en un aparcament de terra. Des d’ací començem la nostra excursió, passem una cadena i pugem per una pista fins a l’aula de naturalesa del parc natural amb una exposició de la flora i fauna que posseïx el penyal. En l’aula de naturalesa comença la senda que puja zigzaguejant per la vessant passant per un parell de miradors des dels que tenim unes bones vistes del port esportiu i la línia de costa fins al Morro del Toix. Seguint la senda arribarem a un túnel excavat a principis del segle passat per a poder accedir amb facilitat a l’altre costat del penyal, aquesta zona sol estar molt humida pel que els esvarons són molt freqüents, així que anirem amb atenció ajudant-nos d’una corda que tenim a la nostra disposició. Passat el túnel, la senda prossegueix, guanyant a mesura que anem ascendint, més desnivell. Arribarem a una bifurcació on trobarem un pal de senyalització que ens indica la pujada al cim del penyal i un mirador, seguirem en direcció cap al cim per a coronar-lo a 332 m. d’altura sobre el nivell del mar. Des de el cim, el penyal ens ofereix unes magnífiques vistes per a contemplar la costa, la veïna serra de Bèrnia, i els dies clars, l’illa d’Eivissa. Des de l’aula de naturalesa fins al cim del penyal vindrem a tardar una hora i quart més o menys.

Baixem per el mateix camí fins a la bifurcació que hem mencionat anteriorment, seguim ara per el ramal que ens conduïx fins a un mirador que complementa l’excursió. La tornada la farem per la mateixa ruta, de volta per el túnel fins a l’aula de naturalesa i l’aparcament.