" Rodes cansades, veus del meu poble.
Llenya, herba d´olives,els bocois on ressonen futurs herois incògnits."

 

La nevera del Pla de la Casa

La nevera del Pla de la Casa està a uns 1.350 metres d’altitud, al terme municipal de Fageca. Té un diàmetre de 11 metres, una profunditat de 13 i una capacitat d’uns 1.270 metres cúbics. Va ser construïda en el segle XVIII. És un inmens pou de planta circular avui sense la coberta, que descansava sobre dos arcs, dels quals es conserven els punts de recolzament.

Cava Pla de la Casa

L’interior està format per un gruixut mur de pedra calcària en sec, al voltant de la cava el sol està deliciosament empedrat, amb la funció d’anivellar el terreny i mantenir neta la neu quan s’arreplegava. Al costat del pou en direcció E-W es veuen les restes de dos murs paral·lels que retenien la neu durant les tempestes, i a l’altre costat les restes de dues discretes construccions que correspondrien al refugi del nevater i al magatzem de ferramentes. Al mateix pla es troba el Clot del Pla de la Casa, un ventisquer de 21 metres de diàmetre per 4 metres de profunditat que aprofitava com a dipòsit auxiliar de la nevera, i que avui pareix una cavitat natural del terreny.

La nevera del Pla de la Casa a causa del seu volum va ser la més important de tota la Serrella i abastia principalment els pobles de la Vall de Seta, encara que hi ha constància documental d’haver transportat neu fins Alcoi, quan els pous del Carrascar de la Font Roja no disposaven de neu suficient  (Manuel Vicedo Martínez i Jaime Ramirez Gosálvez. Guía de los pozos de nieve de la provincia de Alicante. Diputació d’Alacant. 2004).

 

 

Deixa un comentari

*